dilluns, 16 de maig del 2011

«Panem et circenses»

«Panem et circenses», pa i circ, era la fórmula dels emperadors romans per mantenir la plebs entretinguda i quieta i evitar les revoltes. Als nostres dies, però, els espectacles sangonosos estan molt mal vistos, fins al punt que, no fa gaire, s'han prohibit les darreres lluites entre gladiadors i bèsties.
 
Tanmateix, hi ha succedanis per a tot, i els combats entre gladiadors han estat substituïts, amb èxit, per batalles entre exèrcits d'11 neogladiadors que lluiten sense armes. Espectacle força civilitzat, tot s'ha de dir, ja que les banderes defensades --modernes invencions artificials de poc més d'un segle-- no corren el risc de tacar-se de sang.

I, tan mateix, és innegable el valor simbòlic, substitutiu, d'aquests espectacles i dels nous gladiadors, que el poble, emportat per l'eufòria i l'entusiasme patriòtic fins al paroxisme, passeja en triomf per la ciutat com als antics herois oblidant la fam de cada dia i la hipoteca de cada mes.
 
A més a més, com que la magnanimitat dels emperadorets actuals coixeja, han après a sublimar l'escàs repartiment de pa afegint-hi la sempre catalana botifarra, i han transformat el repartiment quadriennal de misèries en una eucaristia patriòtica digna de ser lloada pels cronistes del segle.
 
Així, dissabte, 15 de maig, mentre els aspirants a perpetuar el càrrec de senador local (perdoneu-me l'eufemisme) participaven en una diada d'exaltació gastronomicopatriòtica, desenes de milers, centenars de milers de ciutadans, es manifestaven arreu de Catalunya i arreu de l'estat espanyol per exigir un canvi en el sistema. No pas un canvi de colors, no pas un canvi de noms: ja sabem que les ideologies del segle passat han caigut sota el pes de la banca i dels multinacionals; ja hem après que els noms no compten gaire i estem acostumats a veure'ls canviar de bandera política sense cap rubor.

Centenars de milers, milions de ciutadans, volem, exigim un canvi, aspirem a donar el seu significat ple a la paraula «democràcia»: el govern del poble. Som conscients que serà difícil sortir d'una  partitocràcia dominada per poders que no tenen res a veure amb el poble. Però la paciència i la constància estan de la nostra part.

No creiem en herois ni salvapàtries que hagin de venir a treure'ns les castanyes del foc. Sabem, però, que un gran canvi es basteix sobre  milers de petits canvis, i que un poble responsable i conscient de les pròpies possibilitats no necessita herois.

És per això que, com arreu d'Europa i de Catalunya, aquí, a Sant Fruitós, ha sortit un grup de ciutadans --persones normals-- que no es conforma amb la falsa democràcia actual; un grup que ha tirat endavant un projecte diferent, una proposta que es basa en dur la participació ciutadana al punt més alt permès per la legalitat vigent; un projecte que vol donar veu i vot als ciutadans en tots els afers del municipi, un projecte que es proposa augmentar les quotes de transparència en la gestió municipal i esborrar del mapa les catifes que sempre amaguen alguna cosa.

Imagina't fins a quin punt es podrà estirar el pressupost municipal quan s'estableixi el compromís de fer pública fins l'última factura.
 
Imagina't com d'eficient serà la gestió municipal quan tots els concursos i contractes siguin públics.

Imagina't...

Imagina't Sant Fruitós!

Manoli Martín Rey
IMAGINA'T Sant Fruitós-Acord Muncipal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada